Μπουμπουσιάρια

 

Πότε πρωτογιορτάστηκαν με παρέλαση τα Μπουμπουσιάρια;

Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για εκπληκτικές εμφανίσεις μέσα στον 19ο  αιώνα .

Με  βάση  αυτές τις μαρτυρίες και τις φωτογραφίες που θα δείτε στην παρουσίαση που ακολουθεί -τις λίγες έστω  φωτογραφίες που συγκεντρώσαμε  από τις πολλές που πρέπει  να υπάρχουν στα οικογενειακά μας αρχεία και δεν πρέπει να χαθούν- μπορούμε να αντιληφθούμε  το πώς βλέπουν τη μεταμφίεση οι   Σιατιστινοί:

- Δεν είναι γι' αυτούς  μόνο ευκαιρία σατιρισμού, πρόκλησης γέλιου κλπ., στοιχεία  που συναντούμε στα καρναβάλια της Αποκριάς.  Στα Μπουμπουσιάρια μας  με φαντασία και ευαισθησία  αλλά και σοβαρότητα όσοι συμμετέχουν αναπαριστάνουν, σαν ολοκληρωμένες πράξεις σε θεατρική σκηνή, θέματα από την ιστορία, εθνική και θρησκευτική, από τη μυθολογία, από τη ζωή γενικότερα,

- Και περιμένουν  με τη συμμετοχή τους στην καθιερωμένη παρέλαση την κρίση του κόσμου και το βραβείο  για την  προσπάθειά τους. Γι' αυτό και   κρίνουν αυστηρά τους κριτές τους για τη δικαιοκρισία τους και λυπούνται,  αν δεν εκτιμηθεί αυτή η προσπάθειά τους.

Και τη λύπη τους όμως τη γλεντούν,  την κάνουν τραγούδι….

Τη γοργόνα την καλή

την ελύπησε πολύ

φέτος  (1960) η Επιτροπή

Τσούης, Μπόντας και λοιποί....

 

Σχετικά   θέματα:

 

Σεριάνι στα παλιά ...  για περισσότερα κλικ εδώ. Επειδή είναι παρουσίαση σε pps αργεί να εμφανισθεί ....ζητούμε την υπομονή σας.

 

Αναμμένου μπουμπουσιάρ' ...  για περισσότερα κλικ εδώ

    

Ανταπόκριση εφημερίδας για το καρναβάλι του 1936 ...για περισσότερα κλικ εδώ

 

Μπουμπουσιάρια στη Σιάτιστα μιας άλλης εποχής.... από τα κείμενα του Φ. Ζυγούρη  ... για περισσότερα κλικ εδώ

 

 

 

επιστροφή

Η εφημερίδα μας : Γιατί βγήκαμε στο διαδίκτυο   Οι ξενιτεμένοι μας /The column of emigrants Επικοινωνία   Αφιερώματα  Αρχείο   Συνεργάτες/   Σιάτιστα: η πόλη μας:   Τοπική Ιστορία    Ξενάγηση στην πόλη    Ετυμολογικά   Η στήλη της Αννας    Συνεργασίες  Τοπικά νέα/   Εκπαίδευση: η φροντίδα μας :   Τα Εκπαιδευτικά  Ιστορία   Η γωνιά του βιβλίου   Παιδεία   Συνεργασίες /  Προτάσεις : www.siatista.gr   /www.voros.gr                              Κεντρική σελίδα