Αμπελουργία

 

"...Είδαμε την ωραιότητα της εργασίας των. Είδαμε και εθαυμάσαμεν την αντοχήν των στην καλλιεργητική σκαπάνη, που έχει καταφάγει τα πέτρινα πόδια των βουνών και προχωρεί στες ραχούλες των να μαζεύη σε πεζουλάκια το ολίγο χώμα και να το φτιάνει αμπέλι. Τα περισσότερα βουναλάκια φαλακρά και πέτρινα, έχουν γρατσουνισθή  εις αφάνταστο σημείο και έχουν στολισθή με κλήματα, που όσην πίκραν επήραν από τα εγατικά κορμιά  δια να γίνουν τα στουρνάρια αμπελώνες, τόση  γλύκα φέρουν στες ρόγες των σταφυλιών και τόσο πλούσια αμείβουν τον νοικοκύρη στο μοσχοπούλημα. Αυτό είναι το μυστικό της λαμπρότητος  της  Σιατίστης...."

( Απόψεις λογίου που επισκέφθηκε τη Σιάτιστα τη δεκαετία του 1920, όπως ακριβώς  έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του Ι. Αποστόλου , ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ. )

 

Η αμπελουργία είναι συνυφασμένη με την οικονομική ζωή της Σιάτιστας. Απ' αυτήν  ξεκινάει η οικονομική της επιτυχία και σ' αυτήν επιστρέφει, όταν οι άλλες ασχολίες...... την προδίδουν, όταν η οικονομική κρίση κάνει την επανεμφάνισή της.... Αυτά προκύπτουν από τη μελέτη της οικονομικής ζωής της πόλης και τα βιώνουμε όλοι λίγο πολύ και στην εποχή μας .

 

Για μια πλουσιότερη ενημέρωση για τη Σιατιστινή αμπελουργία μέσα στο χρόνο κάντε κλικ εδώ.

 

Τα "κατώια" είναι ειδικοί χώροι στα Σιατιστινά σπίτια, όπου διατηρούνται και τα βαρέλια με το σιατιστινό κρασί αλλά και όλα τα εργαλεία και οι συσκευές που χρειάζονται για την παραγωγή του κρασιού.

 

Εκείνο που για τους περισσότερους  φαίνεται να είναι άγνωστο είναι η.... γλωσσολογική προσέγγιση της Σιατιστινής Αμπελουργίας. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

επιστροφή                                                        επόμενη σελίδα- Η Σιάτιστα της γούνας