Η Σιάτιστα της οικονομίας και του πολιτισμού.

Η Σιάτιστα των πραματευτάδων, της γούνας και του ηλιαστού κρασιού.

 

Η παρουσία της πόλης στην οικονομική ζωή είναι σημαντική ιδιαίτερα στο 18ο αι. και ως τις αρχές του 19ου αι. ,όταν σε χώρες της Ευρώπης ανθούσαν οι εμπορικοί οίκοι των Σιατιστινών.

Η οικονομική ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο εμπόριο των Σιατιστινών εμπόρων πρώτα με τη Βενετία και ύστερα με τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντροδυτικής Ευρώπης.

Τα πλούτη που απέκτησαν  έδωσαν  στους κατοίκους τη δυνατότητα να κτίσουν στη γενέτειρα όμορφα σπίτια με φανερές ευρωπαϊκές επιδράσεις, προσαρμοσμένα όμως στα τοπικά δεδομένα, σπίτια φτιαγμένα  από Έλληνες τεχνίτες, σπίτια που έμειναν στην ιστορία με το όνομα αρχοντικά, να κτίσουν και εκκλησιές με θαυμαστές αγιογραφίες.

Την οικονομική άνθηση του 18ου αιώνα θα διαδεχθεί τον 19ο αιώνα  η πτώχευση των εμπορικών οίκων και ο οικονομικός μαρασμός, όταν τα οικονομικά δεδομένα της Ευρώπης αλλάζουν εντυπωσιακά.

Η πόλη όμως αντιστέκεται στη φθορά. Η καλλιέργεια των αμπελιών και η ανάπτυξη της τέχνης της γούνας είναι τα πεδία που τώρα δέχονται την κύρια προτίμηση των Σιατιστινών .

Στη συνέχεια, αρχές του 20ου αι. , πολλοί Σιατιστινοί αναζητούν καλύτερη τύχη σε Αμερική και Αυστραλία.

Σήμερα η πόλη προσπαθεί μέσα στο νέο οικονομικό τοπίο να βρει τη θέση της. Και πάλι η αμπελουργία και η γούνα  είναι τα κύρια πεδία  οικονομικής δραστηριότητας  , με νέες όμως τεχνολογίες και προοπτικές. Παράλληλα η ανάπτυξη του τουρισμού δίνει ελπίδες για καλύτερες μέρες.

Στις σελίδες που ακολουθούν μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι  στο παρελθόν και στο παρόν της Σιάτιστας, "εδώ" και στα "ξένα". Μπορείτε, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο θέμα, να δείτε:

Την εκκλησία του Προφήτη Ηλία   

Η Βιβλιοθήκη της Σιάτιστας

Το αρχοντικό Μανούση και  το  αρχοντικό Ζαμάνη-Τάτη.

Τη Σιάτιστα που ....φεύγει αλλά και τη Σιάτιστα που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου.

Τη Σιάτιστα της αμπελουργίας και της γούνας.        Τη Σιάτιστα της ξενιτειάς.

προηγούμενη σελίδα                                                                             επόμενη σελίδα

Εισαγωγή /Ονομασία /Η Σιάτιστα των εθνικών αγώνων ./Η Σιάτιστα της οικονομίας και του πολιτισμού./

Η Σιάτιστα  της Παιδείας. /Η Σιάτιστα των ευεργετών. /Η Σιάτιστα των ...τεσσάρων εποχών./

Χρήσιμες πληροφορίεςΕπίλογος

Κεντρική σελίδα


κεντρική σελίδα