Προσπαθούμε  μια πρώτη προσέγγιση στην τοπική μας Ιστορία καταγράφοντας όσες πληροφορίες γνωρίζουμε για εκείνους  εκ των "πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνας" τα ονόματα των οποίων είναι αναγραμμένα στην μαρμάρινη στήλη του Ηρώου των πεσόντων της πατρίδας μας Σιάτιστας.
 Είναι φανερό πως κάθε σελίδα θα παραμένει ανοιχτή για συμπλήρωση από τους επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου, έτσι ώστε να γίνει πληρέστερη.
   Αρχίσαμε με το Λεωνίδα Παπαπαύλου, Γυμνασιάρχη, συνεχίσαμε με το Γεώργιο Σφήκα, Καθηγητή,  δεύτερο  στη στήλη του  Ηρώου, τον Παύλο Νεράντζη, καπετάν Περδίκα,το Γεώργιο Λιουλιάκη του Λαζάρου, το Γεώργιο Μυλωνά,το Λεωνίδα Παπαμαλέκο.

Σήμερα,01-03-2005, κλίνουμε την πρώτη ενότητα της σελίδας αυτής- Μακεδονικός Αγώνας- με τον Κούγια Χρήστο του Ιωάννου

 Κούγιας Χρήστος του Ιωάννου

   Γεννήθηκε στη Σιάτιστα . Το 1906 κατετάγη ως οπλίτης στο σώμα του καπετάν Ανδριανάκη.Πήρε μέρος στις μάχες του Γιοβάνι Καλέβιστας και σκοτώθηκε νεότατος από Τουρκικό απόσπασμα στην περιοχή Οντρίων. Του απονεμήθηκε δίπλωμα και μετάλλιο του Μακεδονικού Αγώνα.

 

(από το Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΜΝΗΜΗ )

 Για τους αγωνιστές    Καραμπατζιά Γ. και Κούτιαλη Κων/νο , που επίσης αναφέρονται στην ίδια στήλη του Ηρώου, προς το παρόν δεν έχουμε βρει ακόμη στοιχεία.