O Φ. Κ. Βώρος γεννήθηκε στους Σουλλάρους (χωριό στα νότια του Ληξουρίου) τέλειωσε το εξατάξιο Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου  (το 1951).

Σπούδασε Φιλολογία -Ιστορία στην Αθήνα (με υποτροφία κρατική , από το Ι.Κ.Υ.) και Φιλοσοφία στο Εδιμβούργο, από όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.)

Υπηρέτησε -μετά τη στρατιωτική θητεία του -17 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1959-76) και άλλα 22 στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1976- 1997) με κύριο τομέα ευθύνης τα Προγράμματα - Βιβλία Ιστορίας για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

F. K. Voros
'Eχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά* και εφημερίδες* για θέματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Γενικής Παιδείας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία με αντίστοιχο περιεχόμενο, λογουχάρη: Σπουδή και Διδασκαλία της Ιστορίας.(εκδόσεις "Παπαδήμας").
  • Διδασκαλία της Ιστορίας με αξιοποίηση της Εικόνας.
  • Δοκίμια Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Γενικής Παιδείας (εκδόσεις "Παπαδήμας" 1982 ).
  • Σύντομη Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας (εκδόσεις "Γρηγόρης").
  • Δρόμοι Ελληνικής Παιδείας (εκδόσεις "Ειρμός" 1991).
  • Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης Αθήνα 1997  (έχει δωρηθεί στον "Εκπαιδευτικό Σύνδεσμο", που εκδίδει το περιοδικό "Εκπαιδευτικά" και από κει διατίθεται στους συνδρομητές.
  • Εκπαιδευτική Πολιτική, Αθήνα 1986.
Παράλληλα έχει μεταφράσει πολλά βιβλία (από την αγγλική γλώσσα), λογουχάρη:
  • J. B. Bury, Αρχαίοι Έλληνες Ιστορικοί (εκδ. Παπαδήμας").
  • T. T. Rice, Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος των Βυζαντινών (εκδ. "Παπαδήμα").
  • G. P. Henderson, Αναβίωση του Ελληνικού Στοχασμού (έκδοση της ακαδημίας Αθηνών).
  • W.H. Walsh, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Ιστορίας (εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.).
  • N. Hammond, Το Θαύμα που λέγεται Μακεδονία (εκδ. "Παπαδήμας").
  • Denis Richards Ιστορία της Σύγχρονης Ευρώπης (1789-2000), με προσθήκες και ειδικό Παράρτημα για την Ελληνική Ιστορία ) εκδ. "Παπαδήμας" 2001).
  • A. S. Bogomolov, Ιστορία της Αρχαίας Φιλοσοφίας (με πλήθος παραθέματα από τα αρχαία κείμενα), εκδ. "Ειρμός".
* "Φιλόλογος", "Ελληνικά", "Νέα Παιδεία", "Εκπαιδευτικά", "Σύγχρονη Εκπαίδευση", "Φιλολογική", Paedagogica Historica (Βελγίου), Das Altertum (Βερολίνου), "Παρουσία" (Κύπρου), "Φιλοσοφία" (ετήσια έκδοση του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας).

**"Αθηναϊκή", "Αυγή", "Βήμα", "Έθνος", "Θεσσαλονίκη" "Ελευθεροτυπία, "Καθημερινή", "Μακεδονία", "Πρώτη" , "Ριζοσπάστης", "Τα Νέα" κ.ά.

 

΄Αννα Γκουτζιαμάνη - Στυλιανάκη
Γεννήθηκα στη Σιάτιστα το 1942
Ανατράφηκα από οικογένεια με αγάπη στα Σιατιστινά ήθη , έθιμα και παραδόσεις.
Απεφοίτησα από το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσ/νίκης.
Δίδαξα τα Ελληνόπουλα στο Δημοτικό Σχολείο για 35 χρόνια .
Είμαι σύζυγος του συνταξιούχου δάσκαλου  Εμμανουήλ Στυλιανάκη και μητέρα των γιατρών Αντώνη και Γιώργου Στυλιανάκη.
  Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου
Πατρίδα μου είναι η Σιάτιστα και στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο φοίτησα ως την  Ε΄Τάξη.
Στα Σέρβια Κοζάνης  τέλειωσα το Γυμνάσιο και  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σπούδασα Φιλολογία, από όπου το 1964 πήρα το Πτυχίο του τμήματος  Κλασικής Φιλολογίας  και το 1974  το Πτυχίο του Τμήματος Ιστορίας και Τέχνης.
Εργάστηκα (από το 1965 ως το 1993) ως Φιλόλογος  καθηγήτρια στη Δημόσια Εκπαίδευση (στη Βόνιτσα, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα).
Σύζυγος και δάσκαλός μου είναι ο Φ. Κ. Βώρος, που μου έμαθε να βλέπω τον κόσμο όλο και  με άλλο βλέμμα και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Η Ρηνούλα Ζωγράφου γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1947.Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε στα Σέρβια και στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Α.Π.Θ. .Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Ραδιοηλεκτρολογία από το Α.Π.Θ.
Από το 1975 ως το 2006 ήταν καθηγήτρια Φυσικών στο Λύκειο Σιάτιστας. Το Σεπτέμβριο του 2006  συνταξιοδοτήθηκε.  Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη χρήση των υπολογιστών.
Ζει μόνιμα στη Σιάτιστα. 
 

 

 Ελευθέριος Κουφογιάννης, Σιάτιστα 1948-2012, ήταν  φιλόλογος. Γεννήθηκε και έζησε  μόνιμα στη Σιάτιστα.

 
  Κώττας Στέργιος,  ο webmaster του δικτυακού μας τόπου.Ζει και εργάζεται στην γενέτειρά του τα Γρεβενά.Ασχολείται επαγγελματικά με το internet. Έχει την εταιρεία
Fora-Internet Services-Multimedia Productions

Γεώργιος Λογδανίδης.
Γεννήθηκα στην Κοζάνη το 1954.Ζω στη Σιάτιστα από το 1980 που παντρεύτηκα την Σιατιστινή Περιστέρα Δ. Πατρώνα.
Άρχισα  να ασχολούμαι με τη φωτογραφία από τα 12 χρόνια μου, κοντά στον καλλιτέχνη φωτογράφο πατέρα μου Θεόδωρο Λογδανίδη.
Επαγγελματικά ασχολούμαι με τη φωτογραφία από το 1980.
Συνεργάστηκα με όλους του φορείς και συλλόγους της Σιάτιστας σε εκδόσεις οδηγών, αφιερωμάτων, βιβλίων.
Διεύθυνση:  Μητροπολιτου Ιακώβου 18   Σιάτιστα 50300,  τηλ.2465022145
 
Ο Γεώργιος M. Μπόντας γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1933.Μετά απο την αποφοίτησή του από το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας διορίστηκε στη Μανούσεια Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας της οποίας χρημάτισε Διευθυντής μέχρι και το 1986 που συνταξιοδοτήθηκε.
     Σήμερα μένει στη Σιάτιστα, ασχολείται με πολιτιστικά θέματα και με την - χωρίς αμοιβή- ξενάγηση των επισκεπτών στα Μουσεία της Σιάτιστας.
  • Με απόφαση της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Αθηνών είναι αντιπρόσωπός της στη Σιάτιστα για Πολιτιστικά θέματα.
  • Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας είναι μέλος  Επιτροπών του Δήμου Σιάτιστας .
  • Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
  • Είναι μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ    Έγραψε και κυκλοφόρησε  πολλές εργασίες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Οι σπουδαιότερες είναι:
Ευεργέτες και δωρητές της Σιάτιστας.
Η Σιάτιστα: Τουριστικός οδηγός του επισκέπτη.
Απο το λίκνο ως τη στερνή κατοικία.
Η Σιάτιστα.
Τα κόλιαντα στη Σιάτιστα.
Ο Δεκαπενταύγουστος στη Σιάτιστα.
Αφιέρωμα στη μνήμη του Αναστασίου Τσίπου.
Ηρωικοί αντίλαλαλοι.
Περί του Γεωργίου Παπαζώλη ή Παπάζογλου.
Παλαιοντολογική συλλογή Σιάτιστας.
  •   Εξέδωσε 12 καταλόγους βιβλίων της Μανούσειας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας.
  •  Δημοσιεύει ειδήσεις της Σιάτιστας στις εβδομαδιαίες εφημερίδες  της Κοζάνης Ο ΧΡΟΝΟΣ και Καστοριάς ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  •  Τα διάφορα δημοσιεύματά του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο ξεπερνούν τα 500.
  •   Έδωσε κατά καιρούς πολλές διαλέξεις στη Σιάτιστα και στη Θεσσαλονίκη.
  •   Συνεργάζεται με το Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, τη Ροδιοφωνία " Ορθοδοξία και παράδοση"της Ιερής Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης- αφιλοκερδώς- σε θέματα Ιστορικά και Λαογραφικά.
Για το έργο του εχουν γράψει επαινετικές κρίσεις πολλοί επιφανείς άνθρωποι των Γραμμάτων και για την πολύπλευρη- πολιτιστική, κοινωνική και συγγραφική- προσφορά του  τιμήθηκε με τις ακόλουθες διακρίσεις:
1.Αργυρό μετάλλιο από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης "δι ατομικήν εμπνευσμένην πρωτοβουλίαν κοινωνικής και μορφωτικής δράσεως" (1970).
2.Α΄ έπαινο από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης για συμμετοχή του στον Α΄ Πανελλήνιο  Λαογραφικό διαγωνισμό Δημοτικού στίχου του Βορειοελλαδικού χώρου με θέμα "Δημοτικά τραγούδια της Σιάτιστας" (1976).
3.Έπαινο από τη Γλωσσική Εταιρεία  Αθηνών για "Συλλογή Δημώδους Γλωσσικού υλικού Σιάτιστας" (1978).
4.Εύφημη μνεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών για την εξαίρετη επίδοσή του στα Πολιτιστικά θέματα (1979).
5.Χρυσό μετάλλιο από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Θεσσαλονίκης για την πνευματική του προσφορά στον τομέα της Ιστορίας και Λαογραφίας (1980).
6.Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών  για την προσφορά του στη Λαογραφία και Ιστορία του τόπου (1981).
7.Βραβείο  και χρηματικό έπαθλο του Ε.Ο.Τ. από την Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος για την εργασία του "Η Σιάτιστα" (1982).
8.Τιμητικό δίπλωμα του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών για επιβράβευση των εξαιρέτων προσπαθειών και επιτεύξεων στα γράμματα (1997).
9.Έπαινο και τιμητικό δίπλωμα από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος για την καταγραφή και αναβίωση των τοπικών εθίμων (2001).
10.Τιμητική πλακέτα από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας για το συγγραφικό και λαογραφικό του έργο (2003).
 

Η Καλλιόπη Μπόντα γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1953.Μεγάλωσε στη Σιάτιστα, στη γειτονιά του Μπούνου. Φοίτησε στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας και στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας. Μετά την αποφοίτησή της από το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1976 ως το 2007 ήταν καθηγήτρια Φυσικών σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια,  ενώ από το 2007 μέχρι το 2010 που συνταξιοδοτήθηκε ήταν υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σιάτιστας. Ζει στη Βέροια και τη Σιάτιστα.

 


 
Η Σουζάννα Παπαναούμ - Σιάπαντα κατάγεται από τη Σιάτιστα της Δυτ. Μακεδονίας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και τελείωσε την  Παιδαγωγική Ακαδημία. Εργάστηκε στα εκπαιδευτήρια "ΚΟΡΑΗΣ". Είναι παντρεμένη με το γιατρό Γιάννη Σιάπαντα, επίσης από την Σιάτιστα. "Η γιαγιά μ'  η Μαριγώ" είναι το δεύτερο βιβλίο της. Στο πρώτο, με τίτλο "Περίπολος σωτηρίας", διαπραγματεύεται το επίκαιρο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και απευθύνεται κυρίως στα παιδιά.

Το 2004 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Παραδοσιακές συνταγές της Σιάτιστας, "Κόπιασέτσι να φάμι!", και το 2008 το βιβλίο Τα "καναγκιρίσια" της Σιάτιστας.