O Aγιος Μηνάς είναι ένας από τους Αγίους που συνδέονται με το Χειμώνα.

Οι κτηνοτρόφοι πιστεύουν πως ο " Αϊ-Μηνάς μηνάει του χιονιού νάρθει" φέρνοντας μαζί του και τους κινδύνους του χειμώνα

Επίσης ότι "μηνάει" δηλαδή φανερώνει, τα χαμένα ζώα και τα προστατεύει από τους λύκους.

Για να ενισχύσουν την προστατευτική δύναμη του Αγίου , τη μέρα της γιορτής του οι γυναίκες των τσοπάνηδων "ράβουν " όπως λένε "του λύκου το στόμα ".

Στη γιορτή του Αγίου Μηνά οι γυναίκες δεν ανοίγουν ψαλίδι, για να μην ανοίξει το στόμα του ο λύκος. Το ψαλίδι, μάλιστα, το κρεμούν ψηλά και το ανοίγουν ύστερα από οκτώ μέρες.

 

Παλιά, όταν σε κάποιο σπίτι υπήρχε άρρωστος περικύκλωναν ή έζωναν, όπως λένε, τον Άγιο Μηνά με κλωστή βαμβακερή. Αν κόβονταν η κλωστή μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα ο άρρωστος γινόταν καλά. Στη συνέχεια τις κλωστές τις χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή των κεριών που άναβαν στη Λειτουργία ή τον εσπερινό.

 

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά στη Σιάτιστα κτίστηκε το 1702 και οι αγιογραφίες  έγιναν το  1728.

Ο Αϊ -Μηνάς , εκκλησία στο κέντρο της Σιάτιστας, στο παρελθόν υπήρξε το "καταφύγιο" του κάθε ταλαιπωρημένου πεζοπόρου που υποχρεώνονταν να διασχίσει το τεράστιο κενό ανάμεσα στις δυο  συνοικίες ,   από το σπίτι του Μιχάλη του Σιάσιου στη Γεράνεια μέχρι το σπίτι του Γεωργίου Γκουτζιαμάνη στη Χώρα. Γιατί παλιότερα στο χώρο αυτό  δεν υπήρχε κανένα άλλο κτίσμα εκτός από την εκκλησία  του Αϊ -Μηνά.

 

 

Γεώργιος Μπόντας

 

αρχική σελίδα