Συμπατριώτες μας ξενιτεμένοι,

   Το παρελθόν  του τόπου μας, η παράδοσή μας, είναι για όλους πολύτιμη κληρονομιά. Εκφράζει   τη ζωή μας, τις συνήθειές μας, τα ιδανικά μας, ό,τι μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους  του τόπου αυτού κι αυτό καθορίζει συχνά τα βήματά μας. Στηρίζομαι λένε στους ώμους του παππού μου, για να αγναντεύω το μέλλον μου.
  Και είναι βέβαιο πως κι εσείς έχετε φυλαγμένο  τούτο το παρελθόν στις καρδιές σας, πιο έντονα  ίσως  από μας, και πως συχνά το αναφέρετε στα παιδιά σας
  Σ’ αυτή την προσπάθειά σας θέλουμε να σταθούμε κοντά σας με την κρυφή επιθυμία κι ελπίδα τα νέα  παιδιά  να μάθουν πιο πολλά για τον τόπο των γονιών και των παππούδων τους, να τον αγαπήσουν πιο πολύ. Όσο γνωρίζεις πιο βαθιά τόσο αγαπάς πιο πλέρια,  έχει γράψει ο ποιητής.
  Στη στήλη λοιπόν αυτή θα  περιπλανηθούμε  στην παλιά Σιάτιστα, στα ήθη και τα έθιμά της, στα τραγούδια της, στην ιστορία της  σε παλιά  βιβλία  φωτογραφιών, για να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι.
  Η στήλη αυτή θα   είναι ανοιχτή   για τους ξενιτεμένους, για ό,τι εκείνοι θα  θέλουν  να εκφράσουν, να θυμηθούν, να προτείνουν. Και στο βαθμό που θα μπορούμε θα το πραγματοποιούμε. 
 Την  πρώτη μας επικοινωνία  την αφιερώνουμε ιδιαίτερα στα νέα βλαστάρια,  στα παιδιά σας, φίλοι συμπατριώτες μας. Τους παρουσιάσουμε  τα νανουρίσματα, τα τραγούδια που άκουσαν μικροί οι γονείς τους από μανάδες και γιαγιάδες. Είναι τραγούδια  που με την τρυφερότητα των λόγων   τους δείχνουν την τρυφερότητα και την αγάπη της μάνας,  δείχνουν τα όνειρα που κάνει αυτή  για τα παιδιά της. Κι  εσείς θα έχετε έτσι την ευκαιρία να θυμηθείτε και να πείτε στα παιδιά και τα εγγόνια σας περισσότερα, τα δικά σας προσωπικά βιώματα, να τους προκαλέσετε το ενδιαφέρον  για  τον τόπο μας, που είναι και τόπος τους.
      Ευχόμαστε η πρωτοβουλία μας αυτή να σας ευχαριστήσει και περιμένουμε νέα σας.

      Για το siatistanews.gr
    Άννα Γκουτζιαμάνη - Στυλιανάκη

 

            επιστροφή