Με ένα δελτίο τύπου στις 13 Οκτωβρίου 2009 ο Δήμος Σιάτιστας μας πληροφορούσε  για την

  ΕΠΑΝΑΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ

ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΣΤΟ ΤΡΑΜΠΑΝΤΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. 

Ήταν  μια ευχάριστη είδηση,   η οποία στους ηλικιακά μεγαλύτερους συμπολίτες μας ξύπνησε πολλές αναμνήσεις, αναμνήσεις  που – κατά τον ποιητή-  ζητούσαν …δικαίωση!

Ζητούσαν το όνομά τους,   τη θέση τους στα πολιτιστικά δρώμενα του 2009! Κι έρχονταν από πολύ μακριά… από το 1906 μ. Χ. ! Από τη Σιάτιστα της Τουρκοκρατίας,  η οποία όχι μόνο είχε Γυμνάσιο, δωρεά του μεγάλου Σιατιστινού Τραμπαντζή, αλλά και  Παλαιοντολογική Συλλογή, δημιούργημα του καθηγητή Φυσικών του Τραμπαντζείου Γυμνασίου  Αναστάσιου Δάνα και των μαθητών του, κι ας την ονόμαζαν Παλαιοντολογική Συλλογή Σιατίστης κι όχι Παλαιοντολογική Συλλογή του Τραμπαντζείου,  όπως πιο λογικά προέκυπτε!

Ευτυχώς που ο συμπολίτης μας κ. Γεώργιος Μπόντας εξακολουθεί να έχει ένα, θα τολμήσω να πω, φοβερό αρχείο κι ευτυχώς η σύγχρονη τεχνολογία βοήθησε, εδώ και χρόνια, να αποτυπωθεί το κομμάτι αυτό της  ιστορίας του Τραμπαντζείου στο διαδίκτυο και έτσι μας είναι εύκολο να παρακολουθήσουμε, μέσα από γραπτά κείμενα -ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις-και φωτογραφίες, την πορεία της Παλαιοντολογικής Συλλογής Σιατίστης στο χρόνο.

 Η Συλλογή αυτή:

  •  δημιουργήθηκε από καθηγητές και μαθητές του Τραμπαντζείου,

  •  πλουτίστηκε και συντηρήθηκε πάλι από καθηγητές του Σχολείου,

  •  γλύτωσε από ολοκληρωτική καταστροφή στην Κατοχή χάρη στον επιστάτη του Σχολείου,

  • αναδείχτηκε τα μεταπολεμικά χρόνια με τη φροντίδα πάλι των καθηγητών του Σχολείου μέχρι το 1981 που ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Μελέντης και η επιστημονική  ομάδα του παρουσίασε τη νέα μορφή έκθεσης της Συλλογής,  πάντα όμως με τους Σιατιστινούς να χρηματοδοτούν τις προσπάθειες!

Ο δικτυακός τόπος http://www.siatistanews.gr   σας δίνει τη δυνατότητα:

    Και έπειτα,  με τις αναμνήσεις δικαιωμένες,   να ευχηθούμε  στην    κ. Τσουκαλά Ευαγγελία, Δρ Παλαιοντολογίας, Αναπλ. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., και τους συνεργάτες  της,  σε αναλογία με το σπαρτιατικό «άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες»,  να γίνουν πολύ καλύτεροι από όσους  μέχρι τώρα φρόντισαν τη Συλλογή και να χαρίσουν στην πόλη μας αυτό που περίμενε από το 1912, το 1939 και το 1980: μια ολοκληρωμένη επιστημονική παρουσίαση του θησαυρού της γης  μας, που είδε το φως με το μόχθο και τη φροντίδα των δασκάλων, των μαθητών και των κατοίκων αυτής της   πόλης.

Αικ. Ζωγράφου

 

2011: .....Συνέχεια!

 

2012.....Συνέχεια

 

*(κάντε κλικ σε όποιο θέμα σας ενδιαφέρει,  για να εμφανιστεί το αντίστοιχο κείμενο)

 

 

επιστροφή