Σιάτιστα 2004
Τα νέα του συλλόγου αμπελουργών
Τον Μάρτιο του 2002  η  ΕΦΗΜΕΡΙΣ, εφημερίδα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σιατίστης ΜΑΡΚΙΔΑΙ ΠΟΥΛΙΟΥ,  δημοσίευσε  άρθρο του κ. Π. Μάνιου  με τίτλο:
 ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
 Θέσεις - Προτάσεις - Προοπτικές για την αμπελουργία
των  Κ. Διαμαντή, Ι. Τριανταφύλλου,  Ν. Καλαμπούκα.

Οι κ. Διαμαντής, Τριανταφύλλου και Καλαμπούκας ήταν οι πρόσφατα, τότε, εκλεγέντες, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Αμπελουργικού Συλλόγου Σιάτιστας.
Το άρθρο είναι πολύ επίκαιρο ακόμη και τώρα και έτσι, για όσους δεν το διάβασαν, παρουσιάζουμε μια κατατοπιστική περίληψη για το που βρίσκεται η αμπελουργία στη Σιάτιστα σήμερα:
Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Σιάτιστας ιδρύθηκε το 1999.
Αποτελείται από Σιατιστινούς αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγούς . Κανένας τους δεν ασκει κατ΄αποκλειστικότητα το επάγγελμα του αμπελουργού.
Ένα από τα επιτεύγματα του συλλόγου είναι η πιστοποίηση  του ηλιαστού κρασιού για αναγγνώριση και κατοχύρωση.
Τα προβλήματα που εντόπιζαν ήταν η άρδευση των αμπελιών, ο ορισμός ζωνών αμπελοκαλλιέργειας για αρμονική συνύπαρξη με άλλους κλάδους της παραγωγής,και η ένταξη της  μας Αμπελοοινική ζώνη. Το τελευταίο προϋποθέτει αποκλειστική ενασχόληση των αμπελουργών με το αμπέλι και το κρασί.
Μια λύση που προτείνονταν ήταν  η ανασύσταση ή η σύσταση Συνεταιρισμού αμπελουργών.
Στόχος τους η μετάβαση του  κλάδου από το επίπεδο της περιορισμένης οινοπαραγωγής και κατανάλωσης  στην εμπορία των κρασιών της Σιάτιστας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το πρώτο βήμα  που προγραμμάτιζαν για επαγγελματική γνώση ήταν η πραγματοποίηση σεμιναρίων για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία .
Αυτό πραγματοποιήθηκε το 2003 .
 



Η σελίδα είναι ακόμη υπό κατασκευή