Γράφει ο Γεώργιος Μπόντας,

τέως Δ/ντής της Μανουσείου Δημόσιας  Βιβλιοθήκης   Σιάτιστας,  Λαογράφος – συγγραφέας.
 

 

Ο ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

Ή  ΝΤΙΟΝΤΙΟΥΣ  Τ’ ΠΛΙΑΤΣΚΑ

 

 

      Στις 3 Νοεμβρίου 1957 είχε έρθει στη Σιάτιστα ο Κρητικός Σταύρος Κελαϊδής, δικηγόρος, ο οποίος έλαβε μέρος στη μάχη της Σιάτιστας στις 4 Νοεμβρίου 1912, και έδωσε  διάλεξη στην  αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας (που κατεδαφίστηκε τον Ιούνιο του 1988). Το  θέμα της διάλεξής του ήταν : Η μάχη της 4ης  Νοεμβρίου 1912.

     Μόλις ο  Κελαϊδής  μπήκε στην αίθουσα, ρώτησε τον Σεβ. Μητροπολίτη αοίδιμο Κυρό Ιάκωβο, τον τότε Δήμαρχο Σιάτιστας αείμνηστο  Μιλτιάδη Στρακαλή και τον γράφοντα Γεώργιο Μ. Μπόντα  για κάποιον Θεόδωρο, αλλά δεν ήξερε το επίθετο, ούτε θυμόταν και  χαρακτηριστικά του.

      Σιγά σιγά ο κόσμος συγκεντρώνονταν  στην αίθουσα κι εμείς αναρωτιόμασταν  ποιον Θεόδωρο εννοούσε. Κάποια  στιγμή  μπήκε από την πίσω πόρτα της Αποστολικής Διακονίας, που ήταν  προς το Άγιο Δημήτριο, ο Θεόδωρος Πλιάτσικας και κάθισε στο τέλος. Εγώ, μόλις τον είδα, αμέσως έτρεξα και πήγα στον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο, οι οποίοι μιλούσαν με τον Κελαϊδή, και είπα ότι τώρα μόλις μπήκε μέσα ο Θεόδωρας Πλιάτσικας   και στράφηκα προς τον Κελαϊδή.  Μόλις είπα το Θεόδωρος Πλιάτσικας , ο Κελαϊδής θυμήθηκε το επίθετο κι αμέσως σηκώθηκε όρθιος, για να δει τον Πλιάτσικα. Μαζί σηκώθηκαν ο Μητροπολίτης κι ο Δήμαρχος. Ο Μητροπολίτης φώναξε αμέσως τον Πλιάτσικα να ρθει μπροστά και  τον έβαλε  να καθίσει στην πρώτη σειρά, δίπλα στον Κελαϊδή, ο οποιός τότε τον αναγνώρισε  (γιατί  ο Θεόδωρος Πλιάτσικας είχε φέρει το γράμμα των Γεωργίου Μακρή  και Ιωάννη Καραβίτη από το Παλαιόκαστρο στην Επιτροπή Σιάτιστας), και τον ασπάστηκε υπό τα χειροκροτήματα και τις φωνές των παρευρισκομένων Σιατιστινών.

   Μετά την ομιλία, η οποία είχε στεφθεί από μεγάλη επιτυχία, ο Θεόδωρος Πλιάτσικας κατέβηκε στη Γεράνεια, γιατί εκεί ήταν το σπίτι του,  κι έφερε στον Κελαϊδή  μια «πεντάρου» παλιό σιατιστινό κρασί. Τότε ο Κελαϊδής ενθουσιάστηκε, τον ξαναφίλησε, ενώ όλοι οι συμπατριώτες μας φώναζαν  δυνατά:  «Ζήτω ου Ντιόντιους  τ’ Πλιάτσκα».

Το όπλο του Θ. Πλιάτσικα, σήμερα βρίσκεται στο σπίτι του εγγονού του Θεοδώρου Μ. Πλιάτσικα

           Εδώ αξίζει  να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Πλιάτσικας τακτικά πουλούσε κρασί σε σπίτια  της Χώρας. Ήταν πολύ καλοκάγαθος άνθρωπος. Τον θυμάμαι, όπως κι άλλοι Σιατιστινοί θα τον θυμούνται, πάντοτε με μια πεντάρου (τραμαντζάνα) κρασί στα χέρια. Πολλές φορές τον έβλεπα στον Άγιο Μηνά να κάθεται στο νάρθηκα, αλλά πάντα με την πεντάρου στα χέρια.

        Ας είναι η μνήμη του αιωνία, γιατί υπήρξε ένας μεγάλος πατριώτης της ιστορικής Σιάτιστας.                                   

 

 

επιστροφή