Κεντρική Σελίδα

        Κόλιαντα

 Στη Σιάτιστα τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα λέγονται  κόλιαντα και συνοδεύονται από ένα σύνολο δρώμενων που ακολουθείται πιστά εδώ και χρόνια.
Πολύ πριν τα Χριστούγεννα,  από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, τα  παιδιά  κάθε γειτονιάς κάνουν ομάδες  και φροντίζουν να συγκεντρώσουν ξερά χόρτα,  τα φουρφούρια (Γεράνεια) ή λόζιο (Χώρα), για  να έχουν το απαραίτητο σύνολο ξερών χόρτων, με το οποίο  θα  τροφοδοτήσουν τη φωτιά, τη λεγόμενη  κλαδαριά, που θα  ανάψουν στις  23 Δεκεμβρίου το βράδυ. 
Για να ετοιμαστεί μια κλαδαριά ακολουθείται ειδική τεχνική. Στη μέση της πλατείας της γειτονιάς ανοίγεται τρύπα βάθους 50 70 εκατοστών. Στην τρύπα αυτή στερεώνεται ένα χοντρό ξύλο, το βεργί. Αυτό το ξύλο θα συγκρατήσει τα ξερά χόρτα. Πάνω στην κορυφή του ξύλου αυτού  δένεται ένα  δέμα με λόζιο που το λένε φούντα. Το σύνολο αυτό των ξερών χόρτων, η κλαδαριά, στολίζεται με κορδέλες και πολύχρωμα μπαλόνια.Τα  παιδιά της  γειτονιάς φυλάγουν την κλαδαριά,  για να αποφύγουν ...τυχόν δολιοφθορά, πρόωρο δηλαδή λαμπάδιασμα της κλαδαριάς από ανταγωνιστές. Γύρω από την κλαδαριά μαζεύονται οι Σιατιστινοί  και, όταν νυχτώσει για τα καλά και φτάσουν οι επίσημοι,  ανάβουν την κλαδαριά από τη βάση της, τραγουδώντας το τραγούδι : Πιδια μ' ήρθαν τα κόλιαντα κι όλοι να τοιμαστήτι Πάρτι κι τις τζιουμάκις σας κι στουν Αϊ  Λια να βγήτι.
Ακολουθεί φαγοπότι,  με μεζέδες και ντόπιο κρασί δωρεάν,  προσφορά της γειτονιάς, κάτω από τους ήχους τοπικών μουσικών οργάνων.  Οι καλύτερες κλαδαριές  βραβεύονται. Τα ξημερώματα της 24 Δεκεμβρίου αρχίζουν ομάδες παιδιών να επισκέπτονται τα σπίτια τραγουδώντας κατά περίπτωση ένα  κολιαντίτικο τραγούδι, άλλο στο σπίτι με τον ξενιτεμένο,  άλλο στο σπίτι με το γραμματισμένο   και πάντα χτυπώντας την πόρτα του σπιτιού  με τη τζιουμάκα.                                

Γεώργιος Μπόντας

 τέως Δ/ντής  Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας
Λαογράφος - Συγγραφέας

 

(οι πληροφορίες προέρχονται από την πρώτη ανάρτηση της ιστοσελίδας το 2002)

Σιατιστινά ΧριστούγενναΗ σελίδα είναι προσφορά του δικτυακού τόπου http://www.siatistanews.gr   επιστροφή

 

Ταυτότητα Το Σήμερα Το χθές Αφιερώματα Αρχείο Επικοινωνία
Αυτό το site έχει κατασκευαστεί από τη ΦΟΡά