Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης

 

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγγέλλει με βαθύτατη θλίψη, την εκδημία προς Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου.

Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί αύριο Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 15:00 μμ στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Χριστοδούλου.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κατά κόσμον Αντώνιος Κόμπος, γεννήθηκε το 1920 στο ΄Αργος. Απεφοίτησε από την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών καθώς και από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης (Μ.Βρετανίας) και Παρισίων. Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής Ιερατικών Σχολών και Ιεροκήρυξ επί τετραετία (1971-1974) στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 3 Δεκεμβρίου 1967 και πρεσβύτερος την επομένη, 4 Δεκεμβρίου. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη στις 23 Μαΐου 1974. Συνέγραψε αξιόλογα επιστημονικά έργα και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά ως κριτικός εξιδεικευμένων εκδόσεων και ειδικός αρθογράφος.

Υπήρξε άνθρωπος εξαιρετικά σεμνός, προσηνής και αεικίνητος, με σπουδαία ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση, ιδιαίτερα ασκητικός, αμέμπτου βίου, και σημαντικής πνευματικής ακτινοβολίας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος πληροφορηθείς την εκδημία του άοκνου και ασκητικού υπηρέτη της Εκκλησίας έκανε την ακόλουθη δήλωση :

" Ο εις Κύριον εκδημήσας Ιεράρχης διηκόνησε την Εκκλησία με σεμνότητα, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία επί τριάντα οκτώ ολόκληρα εκ των οποίων τα τριάντα ένα ως μητροπολίτης της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, διακρίθηκε για το ήθος, την σεμνότητα, την συνέπεια και το ασκητικόν του βίου του. Υπήρξε δόκιμος συγγραφεύς και ασυμβίβαστος τηρητής των ελληνορθόδοξων παραδόσεων, ήτο δε ηπίων τόνων Ιεράρχης, ο οποίος αθορύβως αφιέρωσε την ζωή του εις την υπηρεσία του ποιμνίου του. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του μετά των Αγίων".

Eκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

επιστροφή