Σιάτιστα αρχόντισσα  της Παιδείας, Ευεργετών Μητέρα-

Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο και η προσφορά του

Η εκδήλωση έγινε την Κυριακη  16/12/2012 στην αίθουσα τέλετών του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας;

Συνδιοργάνωση :Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας καί ΕΠΑΛ  Σιάτιστας

 

Η αφίσα/πρόσκληση της εκδήλωσης

 

 

Οι εφημερίδες έγραψαν

 

Την Κυριακή 16/12/2012 ήταν η σειρά του Τραμπαντζείου Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Σιάτιστας να παρουσιάσουν την συμμετοχή τους στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Σιάτιστας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα τελετών του  ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνασίου, το μεν Γυμνάσιο παρουσίασε την εργασία με την οποία συμμετείχε στο 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2011 με θέμα: «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο και η προσφορά του», το δε ΕΠΑΛ την εκπαιδευτική ταινία με τίτλο: «Σιάτιστα, αρχόντισσα  της Παιδείας, Ευεργετών Μητέρα».

Και τα δυο σχολεία αναφέρθηκαν με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη στους ευεργέτες των σχολείων της πόλης μας, που ήταν και είναι πολλοί.

Χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία καθηγητές και μαθητές ζωντάνεψαν στην οθόνη την πλούσια συμμετοχή των συμπατριωτών μας στην ανάπτυξη της παιδείας στη Σιάτιστα και μας έκαναν περήφανους και για τους ευεργέτες μας αλλά και για τα παιδιά μας, την καινούργια γενιά των Σιατιστινών που αναγνωρίζει την προσφορά των ευεργετών της παιδείας, χειρίζεται πολύ καλά τις καινούργιες τεχνικές παρουσίασης και διαθέτει τον ελεύθερο χρόνο της για δημιουργία.

Οι σύντομες εισηγήσεις των δύο Διευθυντών φώτισαν τις προθέσεις των μεγάλων ευεργετών μας και τα αποτελέσματα των προσφορών τους.

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Κατσίκα είπε μεταξύ άλλων:

«…. πολλοί Σιατιστινοί στα χρόνια της τουρκοκρατίας μεταναστεύουν στην Ευρώπη αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ελεύθερης ζωής. Εργάζονται σκληρά, πλουτίζουν, γίνονται γνώστες και φορείς των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξιθρησκίας, της Παιδείας  τους εμπνέουν κι έτσι γίνονται χορηγοί, ευεργέτες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ιδρύοντας Σχολεία, τυπογραφεία, βιβλιοθήκες, εκκλησίες έχοντας σκοπό την παιδεία των υπόδουλων πατριωτών τους και ακολουθώντας τα λόγια του Ρήγα: Πρέπει να αποτινάξουμε πρώτα το ζυγό της αμάθειας, για να αποτινάξουμε στο κατόπι το ζυγό της δουλείας…».

Ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Καλαμόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«….μέσα από μία ταινία θελήσαμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ανάπτυξη της πόλης μας και να τιμήσουμε όλους εκείνους τους γνήσιους πατριώτες που, διαπνεόμενοι από ευρύτητα πνεύματος και διορατικότητα, συνέβαλαν τα μέγιστα στην δημιουργία και κτίση των σχολείων της. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, από τα 11 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) που λειτουργούν στη Σιάτιστα, τα 7 στεγάζονται σε κτίρια που ανεγέρθησαν από ντόπιους ευεργέτες. Πληθώρα όμως ευεργετών και κληροδοτημάτων βοήθησαν και βοηθούν στη σωστή λειτουργία όλων αυτών των σχολείων και στην επιβράβευση των επιτυχόντων και άριστων μαθητών τους». 

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων των δυο Διευθυντών, όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα ονόματα των συντελεστών της εκδήλωσης

http://www.siatistanews.gr

Η εισήγηση της Δ/τριας του Τραμπάντζειου Γυμνασίου κ. Νίνας Κατσίκα

 

Η εισήγηση του Διευθυντή του ΕΠΑΛ Σιάτιστας κ. Στέλιου Καλαμόπουλου

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

(οι φωτογραφίες από την ιστοσελίδα http://www.sierafm.gr)

 

Η εργασία που παρουσίασε η ομάδα του Τραμπαντζείου Γυμνασίου στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Τα ιστορικά εκπαιδευτήρια ως φορείς του Οικουμενικού Ελληνισμού»  στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2011.