Μιχαήλ Ν. Αναστασάκης

(1870-1967)

 

Ο Μιχαήλ Αναστασάκης γεννήθηκε στη Σπηλιά Κισσάμου Χανίων, στο τέλος του 1870. Κατά τη δεκαετία του 1890, σπουδάζοντας στην Αθήνα ιατρική, παίρνει μέρος σ’ όλες τις οργανώσεις κι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Όταν το 1896 ξεσπάει πάλι επανάσταση στο νησί, κατεβαίνει με άλλους εθελοντές φοιτητές και λαμβάνει μέρος σ’ όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες της περιόδου 1896-97. Αργότερα, γιατρός πια, επικεφαλής εθελοντικού Σώματος, πολεμά στον Μακεδονικό Αγώνα, όπου τραυματίζεται βαριά στη μάχη της Σιάτιστας, το 1912. Εθελοντής και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παίρνει μέρος σε πολλές μάχες.

Στην ειρηνική περίοδο, διακρίνεται για την πρωτοποριακή του δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Αναμιγνύεται στην πολιτική κι εκλέγεται επανειλημμένα βουλευτής. Αναμιγνύεται στον αγροτικό συνδικαλισμό, πρωτοστατώντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εκλέγεται πρόεδρος της Ενώσεως Γ. Σ. Κολυμβαρίου. Αρθρογραφεί σ’ εφημερίδες και περιοδικά, για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, αγροτικά, ιστορικά.

Κατά τη μάχη της Κρήτης (1941) την πρώτη μέρα βρίσκεται στην κόλαση του Ταυρωνίτη, απ’ όπου γλιτώνει σαν από θαύμα, αφού είδε νεκρούς τους περισσοτέρους από τους συντρόφους του.

Την ιατρική την ασκούσε πάντα σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη. Έγραψε, εκτός από την «Ιστορία της Κισάμου», τα βιβλία «Αι αξίαι της Κισσάμου» και το «Ημερολόγιο της Κατοχής». Απέθανε στο χωριό του Σπηλιά, το 1967, όπου κηδεύθηκε «τιμής ένεκεν» με δημόσια δαπάνη.

(Το παραπάνω κείμενο είναι το βιογραφικό σημείωμα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΕΠΙ ΤOΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ στην επανέκδοση του 1984).

Την Προτομή του, που βρίσκεται στην πλατεία Τσιστοπούλου, φιλοτέχνησε η Ασπασία Παπαδοπετράκη. Την κατασκευή της χρηματοδότησε ο Σύλλογος Κισσαμιτών Αττικής, η οικογένεια Αναστασάκη, Κισσαμίτες και φίλοι. Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν στις 10/9/2000.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Κελαϊδής Πάρις, Κρητικοί εθελοντές στους απελευθερωτικούς πολέμους 1912-13. Εκδόσεις «Καράβι και τόξο», Αθήνα 1995.

Εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 57, Οκτώβρης ’87, άρθρο του Γ.Μ. Μπόντα με τίτλο «75η επέτειος της απελευθερώσεως της Σιάτιστας. Ο Κρητικός Μιχαήλ Αναστασάκης αρχηγός των εθελοντών Κισσαμιτών στη μάχη της Σιάτιστας, 4 Νοεμβρίου 1912».

Εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, φύλλο 179, Σεπτέμβρης 2000.