Κεντρική Σελίδα

          

Αποκριές  και Καθαρή Δευτέρα στη Σιάτιστα

            Στη Σιάτιστα λίγες μέρες  πριν από τη Μεγάλη Αποκριά, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν  ένα  ωραίο γλύκισμα που το λέμε σαραϊλί (παραλλαγή μπακλαβά).
          Ένα  έθιμο των  ημερών   είναι ο Χάσκας: Το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι, ο πατέρας  παίρνει τον κλώστη, μακρύ κυλινδρικό ξύλο που χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε τα φύλλα της πίτας, και δένει στη  μια του άκρη   μια κλωστή  μήκους ενός μέτρου περίπου.  Στην    άλλη άκρη της κλωστής δένει ένα  βρασμένο αβγό καθαρισμένο ή ένα λουκούμι ή ένα κομμάτι χαλβά.
Κατόπιν στέκεται απέναντι από το κάθε μέλος της οικογένειας κρατώντας  τον κλώστη έτσι ώστε το  δεμένο αβγό να  βρίσκεται στο ύψος το στόματος και σε απόσταση περίπου 60 εκατοστά απ' αυτό.Στη συνέχεια  κουνάει το βρασμένο αβγό όπως ο παπάς το θυμιατό μπροστά    από το ανοιχτό στόμα κάθε μέλους της οικογένειας. Όποιος κατορθώσει να αρπάξει με το στόμα το αβγό, χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του,  είναι  ο νικητής. 
        Την επόμενη μέρα, Καθαρή Δευτέρα, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα μαγειρικά σκεύη, για να μην έχουν υπολείμματα και λίπη εν όψει της  μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, ενώ τα μικρά παιδιά τρέχουν στην εξοχή να βρουν φωλιές  και οι μεγάλοι γλεντούν, παλιά  μόνο στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, τώρα και αλλού.

Γεώργιος Μπόντας 

τέως Δ/ντής  Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας

Λαογράφος - Συγγραφέας

 

(οι πληροφορίες προέρχονται από την πρώτη ανάρτηση της ιστοσελίδας το 2002)

Σιατιστινή Αποκριά Η σελίδα είναι προσφορά του δικτυακού τόπου http://www.siatistanews.gr   επιστροφή

Ταυτότητα Το Σήμερα Το χθές Αφιερώματα Αρχείο Επικοινωνία
Αυτό το site έχει κατασκευαστεί από τη ΦΟΡά