Το προσκύνημα, η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός

του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης

κυρού Αντωνίου.

 

To μεσημέρι της 17ης Δεκεμβρίου 2005 η σορός του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου μεταφέρθηκε από το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας  στη Σιάτιστα και τοποθετήθηκε για λαϊκό προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, ετέλεσε τρισάγιο.Τρισάγιο ετέλεσε και ο πρώην Μητροπολίτης  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος

Από το μεσημέρι της 17ης Δεκεμβρίου 2005 μέχρι και το απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου 2005 χιλιάδες κόσμου απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας προσκύνησαν τη σορό.

Όλη τη νύχτα έμειναν κοντά  στο νεκρό  οι μοναχές της Ιεράς Μονής Μικροκάστρου και πάρα πολύς κόσμος, έτσι ακριβώς όπως "ξενυχτάμε" στα μέρη  μας τους αγαπημένους μας νεκρούς.

Το απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου 2005 στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου   Σιάτιστας εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  και πάσης Ελλάδος    κ. Χριστόδουλο και  τους Μητροπολίτες: Γρεβενών κ. Σέργιο, τοποτηρητή  της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και   Κονίτσης κ.Ανδρέα,  Βεροίας και Ναούσης  κ. Παντελεήμονα,  Εδέσης , Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο,   Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα,  Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα,  Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίο,και τον Μητροπολίτη Μιλήτου και τους επισκόπους Θεοπόλεως και Θερμών.

 Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία μίλησαν για   τη σημαντική προσφορά και το αξιόλογο έργο του  Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ. Χριστόδουλος, ο Μητροπολίτης Γρεβενών   κ. Σέργιος, τοποτηρητής  της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης , ως  εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Σεραφείμ, ο Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μικροκάστρου Θεολογία, ο Γενικός Δ/ντής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Κων/νος Κοκόλης,  και ο Δήμαρχος Σιάτιστας κ. Ι. Νάκος

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Παναγιώτης Μάνιος διάβασε το ακόλουθο Ψήφισμα  .

"Σήμερα 17 Δεκεμβρίου του 2005 με το θλιβερό άγγελμα της κοίμησης του αοίδιμου Σεβ. Μητροπολίτη Αντωνίου συνήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Σιάτιστας σε κοινή συνεδρίαση τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια των Δήμων Σιάτιστας, Ασκίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου, Ίωνος Δραγούμη, Πενταλόφου και Βλάστης και ομόφωνα αποφάσισαν;

1. Πενθούμε σήμερα όλοι οι κάτοικοι των Δήμων: Σιάτιστας, Ασκίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου, Ίωνος Δραγούμη, και των Κοινοτήτων Πενταλόφου και Βλάστης , καθώς και όλης της επαρχίας της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, τον πράο και μειλίχιο, τον ασκητικό και φιλάνθρωπο Μητροπολίτη, ο οποίος επί 31 συναπτά έτη εποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης με σύνεση και φρόνηση.

2. Η μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Αντωνίου θα μείνει ανεξάλειπτη για την εν γένει αρετή του και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, καθώς και για το υψηλό επίπεδο του πνευματικού και συγγραφικού του έργου.

3. Οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι και τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, όλος ο λαός της Θεοσώστου επαρχίας εκφράζουμε τη λύπη και τη βαθιά μας θλίψη, γι αυτό σύσσωμα θα παραστούμε κατά την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του σεπτού σκηνώματος του Ιεράρχη.

 4. Το ΄Αγιο όνομά του θα δοθεί σε κεντρικούς δρόμους ή δημόσιους χώρους των δήμων και των κοινοτήτων.

5. Οι σημαίες θα αναρτηθούν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα κατά την 17η και 18η Δεκεμβρίου ημέρα της ταφής του Μακαριστού Ιεράρχη και  θα τηρηθεί τριήμερο πένθος.

6. Αντί στεφάνων θα κατατεθούν χρηματικά ποσά στο ταμείο της Ι. Μ. Σισανίου και Σιατίστης για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του που με ζήλο διηκόνισε κατά τη μακρόχρονη θητεία τςη Αρχιερατείας του ο Μακαριστός Ιεράρχης μας."

 

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν ο ΥΜΘ κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ιερείς και μοναχές  και πολύς κόσμος.

Στη συνέχεια η σορός, συνοδεία της Μουσικής του Στρατού (ΚΕΒΟΠ Καστοριάς ) της Φιλαρμονικής του Δήμου Σιάτιστας και διμοιρίας Στρατού, μεταφέρθηκε στον περίβολο του Μητροπολιτικού Μεγάρου  Σιάτιστας .Το φέρετρο σκεπασμένο με την Ελληνική Σημαία τοποθετήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ένας συμπατριώτης του Μακαριστού έριξε χώμα από το ΄Αργος Αργολίδας - γενέτειρα του Μακαριστού Αντωνίου.

Η Σιατιστινή γη σκέπασε το Μακαριστό Αντώνιο κάτω από τους ήχους τιμητικών πυροβολισμών του στρατιωτικού αγήματος.

Μετά τον ενταφιασμό παρετέθη στο Ξενοδοχείο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ δείπνο στη μνήμη του Μακαριστού Αντωνίου.

 

 

επιστροφή