Στιγμές από την πορεία του Τρύφωνα  στην Εκπαίδευση , στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Πολιτισμό μέσα από φωτογραφίες και  κείμενα.

 

Θα παρουσιάσουμε το  βιογραφικό που ο ίδιος μας έδωσε στις Δημοτικές Εκλογές του 2002 απλά, όπως αυτός το έγραψε, προσθέτοντας μόνο κάποιες φωτογραφίες και σημειώσεις που προλάβαμε να συγκεντρώσουμε:

 

Αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα φοιτητικά του χρόνια.

 

 

Διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το έτος 1974 και από το έτος 1975 υπηρέτησε συνεχώς ως καθηγητής Μαθηματικών στο Γυμνάσιο Σιάτιστας, και ως Δ/ντής του για  πολλά χρόνια, μέχρι το θάνατό του.

 Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σχολείου του. Θα μείνουν στην ιστορία της εκπαιδευτικής μας κοινότητας δραστηριότητες του Σχολείου του, όπως εκείνη με τίτλο: Η ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ , στην οποία έγραφε με συνείδηση στον πρόλογο:"...Η αμπελοκαλλιέργεια δεν είναι απλά εμπειρία για κάθε κάτοικο της Σιάτιστας είναι βίωμα, είναι κομμάτι της ψυχής του. ..."
 

 

Υπήρξε το 1991 πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου "Μαρκίδες Πούλιου" .

Συνέδεσε την προεδρία του με τη μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου, τη θεατρική παράσταση ΤΡΩΑΔΕΣ, απ'  όπου και η  διπλανή φωτογραφία.

 

Κατά τη Δημοτική θητεία του 1995-98 διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας, όπως και τις χρονιές 2002-2004.

Οι φωτογραφίες από την ορκωμοσία του στη δεύτερη θητεία του στο Δήμο Σιάτιστας 2002-2006  και από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Η παρουσία του στη θρησκευτική ζωή συνεχής και με συνέπεια στην παράδοση. Πάντα στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νικολάου, των Επιταφίων, στην υποδοχή της εικόνας της Παναγίας του Μικροκάστρου.

 

Η παρουσία του στις εθνικές επετείους πολύπλευρη.

...Ο μαχητής της 4ης Νοεμβρίου (1912) πλημμυρισμένος με εσωτερικό φως δεν οπισθοχώρησε από το σκοτάδι της ομίχλης, αντίκρισε το θάνατο κατάματα σαν ελεύθερη ψυχή που είναι.

Με ένθεο ζήλο ανέβηκε τόσο ψηλά στις κορυφογραμμές του ήθους εκεί που η ιστορία αδυνατεί να περιγράψει και τότε γίνεται θρύλος, γίνεται τραγούδι για τις επόμενες γενιές. Και έτσι καθώς αρνείται την άρνηση της ζωής δικαιώνεται και ο θάνατός του γίνεται τρόπος ζωής...

 

(απόσπασμα από ομιλία του στις 4-11-1996)

...Μέσα στο χάος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γεννήθηκε ένα αστέρι και φώτισε ολόκληρο τον αστερισμό της Ευρώπης. Το αστέρι της Ελλάδος βρίσκεται στον κύκλο αστεριών του Ευρώσημου ίσο προς ίσα όπως και ο Έλληνας αντιμετωπίζει και αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη των λαών ίσος προς ίσους ενσυνείδητα, αγνά, πηγαία , δημιουργικά. Προσδοκεί τη συμφιλίωση των λαών ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας. Θεωρεί πως η ελευθερία, η ειρήνη και η δικαιοσύνη, έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι δώρα Θεού στον άνθρωπο. Ο Πολιτισμός του προσδιορίζεται από τη δημοκρατία που στηρίζεται στην πολιτική με αρχές, στην ανοχή, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο διάλογο, στο σεβασμό της διαφοράς, στο κράτος δικαίου και χαρακτηρίζεται από το ήθος στην παιδεία, την ανθρωπιά στην επιστήμη, το κάλος στην τέχνη, τη λεπτότητα στα ήθη, τον πλουτισμό με μόχθο.

.......................

Δυστυχώς  ενδημούν στον πλανήτη μας φαινόμενα πολιτικής αδικίας, κοινωνικής αθλιότητας και οικονομικής ασυδοσίας. Αλλά τίποτα δεν νομιμοποιεί την τρομοκρατία, είναι πράξη ανεξέλεγκτη και αποκρουστική μορφή βίας, που μας απειλεί όλους.

Συνεγέρθηκαν οι λαοί να καταπολεμήσουν τους τρομοκράτες. Ας μη θολώσει όμως η κρίση και καταργήσει τη λογική.

Με αδιαίρετη την προς τον Θεό και συνάνθρωπο αγάπη ας οδηγήσουν σωστά το όχημα του πολιτισμού των πολιτισμών....

 

(αποσπάσματα από ομιλία του στις  28-10 2006)

Συχνά  ως πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου μετείχε ενεργά στα έθιμα του τόπου μας. Οι φωτογραφίες  είναι από "Κλαδαριές" και τα "Σούρουβα" του 1998.

Ήταν εκείνος που φώναζε  τις πιο δύσκολα να ειπωθούν αλήθειες, όπως τότε στην τιμητική  εκδήλωση για τους Ευεργέτες Αδελφούς Παπαγεωργίου και στα συλλαλητήρια μας ενάντια στον πόλεμο.

Ευεργέτης, γνώριμη λέξη της φυλής μας, μπροστά του στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Είναι ο άνθρωπος με ελεύθερη συνείδηση, όραμα, βαθειά πίστη και κοινωνικό βάρος αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που το ειδικό του βάρος γίνεται μεγαλύτερο και υπέρτατη αξία ζωής όταν είναι ευεργέτης εν ζωή, γιατί δεν παρασύρεται στην παραίσθηση της ευδαιμονίας του, ούτε αναλώνεται στα κυκλώματα του αντικοινωνικού προσανατολισμού καθώς δεν ψηλαφίζει την άρνηση, απιστία και απληστία.....

( απόσπασμα από την ομιλία του στην τιμητική  εκδήλωση για τους Ευεργέτες Αφούς Παπαγεωργίου )

Στη Σιάτιστα, σήμερα 21 Μαρτίου 2003, ο Δήμος, οι φορείς και οι πολίτες της πόλης καταδικάζουμε την απροκάλυπτη πολεμική επίθεση τωνν Η.Π.Α. εναντίον του λαού του ΙΡΑΚ.

Καταδικάζουμε τη   βάναυση παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από τους Μπους και Μπλερ, τη μονομερή και ερήμην του Ο.Η.Ε. λειτουργία της Ουάσιγκτον, Λονδίνου και «συμμαχίας των προθύμων».

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό, όχι για να είμαστε με το μέρος του αδύναμου, αλλά γιατί απορρίπτουμε το δόγμα κάθε προληπτικού πολέμου.

Απαιτούμε η χώρα  μας να μην εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο σ’ αυτό τον πόλεμο.

(Ψήφισμα στο συλλαλητήριο στη Σιάτιστα στις 21 .3.03)

Αν κάνετε κλικ σε κάθε φωτογραφία θα την δείτε  σε μεγαλύτερο μέγεθος

Ευχαριστούμε θερμά τη γυναίκα του Τρύφωνα, Νίνα, που μέσα στο βαρύ της πένθος βρήκε το κουράγιο να επιλέξει  φωτογραφίες και κείμενα του αείμνηστου και να τα θέσει στη διάθεσή μας. Είναι αλήθεια πως χωρίς αυτά το Αφιέρωμά μας θα ήταν ελλιπές.

 

επιστροφή