Με αφορμή τα κεντήματα  
γράφει η Άννα Γκουτζιαμάνη-Στυλιανάκη
και επιμελείται η Θεοδώρα  Zωγράφου - Βώρου.



Αγκαλιασμένα τριαντάφυλλα

   Μαξιλάρι σε ατλάζι.Εργόχειρο  του τελευταίου τετάρτου του 19ου αι.Κειμήλιο της οικογένειας Παναγιώτη και    Μαλαματής Γκερεχτέ,  από το σπιτικό της γιαγιάς τους Αγνής Γκερεχτέ.
    Το κέντημα είχε  στρογγυλό τελείωμα με μπουγιονέ, που καταστράφηκε. Το θέμα του, ένα ροζ και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, καλοδουλεμένο στο ατλάζι, με μεταξωτές κλωστές σε τριχρωμία. Τα φύλλα  λαδοπράσινα κι επάνω κίτρινα αγριολούλουδα σε 2 αποχρώσεις.
   Πιθανόν να είναι μαξιλάρι αρραβώνα, καθώς το θέμα του μπορεί να παριστάνει  συμβολικά νέο και νέα στο άνθος της ηλικίας τους αγκαλιασμένους – αρραβωνιασμένους.  


Στη συνέχεια παρουσιάζουμε δυο ακόμη μαξιλάρια του 19ου αι. και του 20ου αι.
Με κλικ πάνω στη φωτογραφία μπορείτε  να δείτε τα μαξιλάρια σε μεγαλύτερο μέγεθος.



Άσπρο μαξιλάρι.
Διαστάσεις 0,52 Χ 0,45

Το εργόχειρο, κέντημα με μεταξωτές κλωστές σε άσπρο ατλάζι, έχει τελείωμα βυσσινί στριφτό κορδόνι που κάνει τρία φυλλαράκια στις 4 γωνίες.Είναι εργόχειρο της Αγνής Γκερεχτέ  στο τελευταίο τέταρτο του 19ου  αιώνα.
     Στο κέντρο ένα μπουκέτο με ντάλιες και πανσεδάκια. Τα φύλλα και ο κλώνος δίνονται σε λαδί χρωματικό τόνο. Η ροζ και η πορφυρόχρωμη ντάλια , τα πανέμορφα  πανσεδάκια και οι πεταλούδες που τα πλησιάζουν,  για να ρουφήξουν το νέκταρ, μοιάζουν να  μας μεταφέρουν τη φύση στο εσωτερικό του σπιτιού όλο το χρόνο. Για μπορντούρα έχουμε κεντημένο σε διάφορα χρώματα επαναλαμβανόμενο διακοσμητικό θέμα (σαν έλικας κληματαριάς) και δίπλα σ΄αυτό μικρά λουλουδάκια.

Μαύρο μαξιλάρι
 
Διαστάσεις 0,50 Χ 0,42
Έργο της Αγνής Στυλιανάκη, του έτους1927.

   Ένα κλώνος με ευμεγέθη λουλούδια κεντημένος με κλωστή μεταξωτή χοντρή, (φλος) σε ύφασμα σατέν βαμβακερό. Χρησιμοποιήθηκαν το βαθύ πράσινο για τον κλώνο με τα μακρόστενα φύλλα, το κρεατί με το σάπιο μήλο για τα πέταλα των λουλουδιών και το χρυσαφί στο ροκοκό του κέντρου για τα κεφαλάκια  της γύρης. Στα μπουμπούκια έχουμε διχρωμία σε κίτρινο και πορτοκαλί.
    Οι ζωηροί χρωματισμοί  αναδεικνύονται ιδιαίτερα από  τη σωστή επιλογή του μαύρου φόντου και το σύνολο είναι καταπληκτικό .
    Μαξιλάρια αυτού του μεγέθους και με ανάλογα θέματα τοποθετούνταν στις γωνιές των  μιντεριών.
 
(Μιντέρι =είδος χαμηλού ανατολίτικου καναπέ, ξύλινου, σταθερού στο πάτωμα και κολλημένου στον τοίχο).