Με αφορμή τα κεντήματα  
γράφει η Άννα Γκουτζιαμάνη-Στυλιανάκη
και επιμελείται η Θεοδώρα  Zωγράφου - Βώρου.



Εφημεριδοθήκη

Διαστάσεις:0,45 Χ 0,52m

Κέντημα διακοσμητικό για τον τοίχο αλλά  και χρηστικό αντικείμενο. Το κυρτό κάτω μέρος της κεντημένης όψης της  μαζί με την πλάτη -στήριγμα στο πίσω μέρος -  σχηματίζουν τη θήκη για εφημερίδες και άλλα έντυπα.

Χαρακτηριστικό της η λέξη «εφημερίδες»  με τα καλοκεντημένα καλλιγραφικά γράμματα, που δηλώνει  και τη χρήση του αντικειμένου.
Την κρεμούσαν συνήθως στην κρεβατοκάμαρα. Την  κεντούσαν  εύπορες Σιατιστινές για την προίκα τους και τη χρησιμοποιούσαν  κυρίως «γραμματιζούμενοι»  Σιατιστινοί (εγγράμματοι, μορφωμένοι) .
Εντυπωσιακό είναι το μπουκέτο με τα λουλούδια. Είναι κεντημένο σε άσπρο ατλάζι, με ατλαζοβελονιά και  με μεταξωτές κλωστές σε έντονους χρωματισμούς.


  Η εφημεριδοθήκη αποτελείται από δυο κομμάτια ενωμένα μόνο πάνω και κάτω: α) από το κέντημα της όψης  που έχει βελούδινη φάσα 10 εκ. για τέλειωμα και β) από την πλάτη.   Το  κέντημα είναι καλά «δεμένο», δηλαδή στερεωμένο, τεζαρισμένο και ραμμένο με χοντρή κλωστή πάνω σε χοντρό χαρτόνι και στο κάτω μέρος κυρτώνει Η πλάτη είναι  ιδιαίτερο χαρτόνι ορθογώνιο και επίπεδο  από τη βάση ως απάνω, καλυμμένο με βαμβακερό σατέν στο χρώμα της βελούδινης φάσας.   Το πίσω ντυμένο χαρτόνι, η πλάτη δηλ. και η  καμπυλωτή επιφάνεια της όψης σχηματίζουν την εφημεριδοθήκη. Το όλο «περιγράφεται» με μεταξωτό στριφτό κορδόνι που σχηματίζει στις γωνιές τριφυλλάκια και συνεχίζει σαν κρεμάστρα.

Στη φωτογραφία η βελούδινη φάσα έχει βυσινί χρώμα.Είναι από την προίκα της Αλεξάνδρας Ι. Μίκατσια (Γεράνεια) τελευταίο  τέταρτο του 19ου αιώνα.
 
Άλλες  εκδοχές του ίδιου θέματος μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στις μικρές φωτογραφίες που ακολουθούν.

κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
     Aπό την προίκα της Αλεξάνδρας  Μ. Κακάλη (Χώρα) και οικογενειακό κειμήλιο της
 κ. Φρειδερίκης  Κ. Κουτσουλιώτα, ( πρώτο τέταρτο του 20ου αι.)

κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα
      Oικογενειακό κειμήλιο Παναγιώτη  και Μαλαματής Γκερεχτέ, (τελευταίο τέταρτο του 19ου αι.)