Το καινούργιο βιβλίο του κ. Μιχάλη Χατσιούλη: ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙΑ δεν προσφέρει μόνο ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά χρόνια της γενιάς του, δεν είναι απλά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, και μια συμβολή στην καταγραφή της Τοπικής Ιστορίας της Σιάτιστας. Ο  κάθε νεότερος  ερευνητής διαβάζοντας τα παιχνίδια,  που αναλυτικά περιγράφει ο κ. Χατσιούλης, και τις δραστηριότητες των παιδιών της εποχής του μπορεί να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για έθιμα και κυριολεκτικά για τα ήθη και τον τρόπο ζωής της Σιάτιστας των παιδικών χρόνων του συγγραφέα.

Προσωπικά χάρηκα τον όμορφο κι εκφραστικό τίτλο του βιβλίου καθώς και τη μεθοδική παρουσίαση  του θέματος. Νομίζω πως ο κ. Χατσιούλης και συνταξιούχος ακόμη συνεχίζει να διδάσκει. Ανήκω στη γενιά που "άκουσε" και "είδε να παίζονται "πολλά από  αυτά τα παιχνίδια, στη γενιά που "αναζητάει πληροφορίες" γι' αυτά. Έτσι είναι εύλογη η ευγνωμοσύνη που του οφείλω για την καταγραφή και την παρουσίαση των παιχνιδιών των παιδικών του χρόνων.

Στο τέλος του Επιλόγου του ο συγγραφέας γράφει: "... Θέλησα να περισώσω ό, τι ζήσαμε με τη μορφή κάποιου παιχνιδιού στον  πιο ωραίο σταθμό του τραίνου της ζωής που λέγεται  παιδικά χρόνια. Δεν γνωρίζω αν το κατόρθωσα."

Αγαπητέ  κύριε  Μιχάλη , όχι απλά το κατορθώσατε αλλά επί πλέον το μοιραστήκατε  και με όσους δεν είχαν την τύχη να το ζήσουν.

 

Αικατερίνη Ζωγράφου

 

επιστροφή