ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
 

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

 

Σε μια αφίσα των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών αναγράφεται μεταξύ άλλων και τούτο το τετράστιχο:
 

Το αίμα είναι χάρισμα
Απ’ τον καλό Θεό μας
Απλόχερα το δίνουμε
Στον κάθε διπλανό μας.

 

Απλό στη μορφή του καταθέτει μια μεγάλη αλήθεια:
Το αίμα δεν αγοράζεται, δεν κατασκευάζεται και δεν έχει υποκατάστατο. Προέρχεται μόνο από τους εθελοντές αιμοδότες μας.
Πάρα πολλοί άνθρωποι χρειάζονται αίμα, όπως τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, όσοι κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις, τα θύματα τροχαίων.
 Όλοι αυτοί  οι συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν, πολλές φορές, να  χάσουν τη ζωή τους, αν δεν τους γίνει  μετάγγιση αίματος,  χορήγηση δηλαδή αίματος από έναν άλλο συνάνθρωπό  τους, το ΔΟΤΗ.
Δότες –κυριολεκτικά ΖΩΗΣ- είναι οι εθελοντές αιμοδότες, που απλόχερα δίνουν το αίμα τους για τη σωτηρία ανθρώπων, τους οποίους  τις περισσότερες φορές ούτε καν τους γνωρίζουν.
Οι εθελοντές αιμοδότες είναι αυτοί που σε κάθε αιμοδοσία τους προσφέρουν  χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κυβικά εκατοστά αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος.
Για να τιμηθεί  ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και η ανιδιοτελής προσφορά  του για  τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, ορίστηκε η 14η Ιουνίου   ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.
Ορίστηκε η 14η Ιουνίου, γιατί  είναι τα γενέθλια του γερμανού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους και πήρε το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Σιάτιστας, Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ,  χρόνια τώρα προσφέρει το πολύτιμο αίμα σε όσους το χρειάζονται και έχει πάντα δίπλα του το λαό της Σιάτιστας, που προσέρχεται στις οργανωμένες αιμοδοσίες  που κάθε χρόνο διοργανώνει σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία της περιοχής μας.
Προσπάθεια κι ευχή μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών.
Η αιμοδοσία είναι ασφαλής.
Είναι μια πρόκληση για όλους τους πολίτες και γι αυτούς που δίνουν αίμα , αλλά και γι αυτούς που βοηθούν και είναι φίλοι της αιμοδοσίας.
Ελπίδα  μας να γίνουν πρωταγωνιστές στην εθελοντική αιμοδοσία οι νέοι μας.
Ελάτε μαζί μας να γίνουμε περισσότεροι, τόσοι ώστε κανένας να μη βρεθεί στη δραματική θέση γεμάτος αγωνία να ψάχνει για αίμα!
Ελάτε να γίνουμε ως πόλη, ως χώρα, ως  πλανήτης αυτάρκεις σε αίμα!

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Μπούρτζος Χαράλαμπος

 

 

 

επιστροφή