ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΔΟΛΓΚΗΡΑ
Γράφει ο κ. Γεώργιος Μπόντας και επιμελείται η κ. Ρηνούλα Ζωγράφου


    Το αρχοντικό Δόλγκηρα είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων Δόλγκηρα  και παραχωρήθηκε η χρήση του στον Πολιτιστικό Σύλλογο  ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ για 25 χρόνια.
   Ο Σύλλογος  το ενέταξε στο πρόγραμμα LEADER II και με τη φροντίδα  του και τη συνδρομή των Σιατιστινών όλου του κόσμου το αναπαλαίωσε και την Κυριακή 10-08-2003 έκανε   τα εγκαίνια του .
Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο Αιδεσιμώτατος Αλέξανδρος Θεοδωρόπουλος έψαλαν τον αγιασμό.

   Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων  του συλλόγου κ. Βασιλική Σιάσιου, που μίλησε  στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αναπαλαίωσης και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του έργου.
  Δόθηκαν αναμνηστικά στους κληρονόμους Δόλγκηρα και αναμνηστικές πλακέτες στους ευεργέτες του Συλλόγου: Κων/νο Τράχο, Κων/νο Παπανικολάου, Ζήση Δαρδάλη και Ελένη Δ. Διδώλη, στους Συλλόγους Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, Μελβούρνης και Μπράτφορντ και στον αρχιτέκτονα Γεώργιο Σαμαρνιώτη,  που έκανε τη μελέτη και είχε την επίβλεψη του έργου.
   Ο Δήμαρχος Σιάτιστας κ. Ιωάννης Νάκος, ο βουλευτής κ. Ηλίας Βλαχόπουλος και ο Αντινομάρχης κ. Παναγιώτης Αποστολίδης απηύθυναν χαιρετισμούς.
Από τον κ. Νεκτάριο Τσιώνη διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί της  Περιφερειάρχου κ. Μαρίας Σκραφνάκη, του Υφυπουργού Άμυνας κ. Λάζαρου Λωτίδη και άλλων. 
  Διαβάστηκε ο κατάλογος των συμπατριωτών μας που πρόσφεραν το λαογραφικό υλικό που έχει το αρχοντικό- Λαογραφικό Μουσείο.
 Κόπηκε η  καθιερωμένη κορδέλα των εγκαινίων και οι παριστάμενοι επισκέφτηκαν το εωτερικό του  που ήταν "στρωμένο" και εξοπλισμένο με ότι απαιτούσε ένα Σιατιστινο αρχοντόσπιτο.Το υλικό αυτό πρόσφεραν όπως προαναφέραμε συμπατριώτες μας.
Στη δεξίωση που δόθηκε στην αυλή του αρχοντικού, μεταξύ των άλλων προσφέρθηκαν και τα σαρμάδια , τα σαλιάρια και το σιατιστινό κρασί.


  Στην εκδήλωση αυτή εκτός των όσων προαναφέρθηκαν παρέστησαν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Τριαντάφυλλος Φίλιος, η Αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Τέρτη, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Τάσα Μπούρτσου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην νομάρχης κ. Πάσχος Μητλιάγκας, ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Γ. Μπάτζιος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρυσόστομος Χατζής, η πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης  και πολύς κόσμος από Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Καστοριά , Σιάτιστα και τα γύρω χωριά.